Theo van Griensven; vitaal en bij de tijd.

Column Henk Driessen — Gepubliceerd op 28 november 2017 00:00

Theo van Griensven is al vanaf de oprichting in 1942 lid van SV Deurne. Hij is met zijn 90 jaar dan ook het oudste lid van onze club. Sterker nog, hij heeft ook nog gevoetbald voor Deurania (één van de voorlopers van SV Deurne).

Theo voetbalde linksbinnen (hoewel hij rechtsbenig was) in een 5-5 systeem. Hij speelde wisselend zowel in het eerste als het tweede elftal van onze club.

“Onze Jan was een betere voetballer”, aldus Theo. Helaas sneuvelde Jan als Indiëganger in Indonesië.

Theo voetbalde al in de tijd dat er nog geen juniorenvoetbal bestond. Hij voetbalde op de Zeilbergsestraat (wat nu de Molenstraat is) op het terrein waar nu De Wiemel staat.

Theo maakte maatschappelijk ook carrière. Hij rondde eerste de ULO A en B af. Daarna haalde hij diploma’s Praktijkdiploma Boekhouden en Moderne Bedrijfsadministratie. Dit alles op eigen initiatief.

Hij werkte o.a. bij de Heidemijmaatschappij. Theo haalt herinneringen op dat hij voor dit bedrijf de loonzakjes op moest gaan halen in Heesch (bij Nijmegen). In die tijd bestonden er nog geen lopende rekeningen bij de bank. De ploegbaas deelde die loonzakjes na werktijd uit. “In deze tijd zou ik dit niet meer durven”, aldus Theo.

Theo heeft ook als smid gewerkt in de smederij van zijn vader. Theo vertelt me hoe hij naar Oostrum (bij Venray) reed op een bakfiets om een kachel te vervoeren inclusief het gereedschapsmateriaal.

Later werkte Theo bij Philips. Hij was daar boekhouder/groepshulp van tien werknemers. Promotie volgde; Theo werd hoofd administrateur en had toen negen personen onder zich staan.

Vermeldenswaard is dat Theo vanaf zijn pensioen tot en met zijn 85ste werkzaam is geweest als vrijwilliger bij Begrafenisonderneming Van Kessel.

Theo haalt verhalen op over zijn tijd bij de supportersvereniging van SV Deurne. Die werd opgericht in het huis van Fer Groen (toenmalig keeper van het eerste elftal). Ed van Dongen werd voorzitter en Theo secretaris/penningmeester.

De clubkas werd gespekt met de opbrengsten van de kienavonden die plaatsvonden bij Zaal van Moorsel (het toenmalige clubhuis van SV Deurne). Daar begon men ook snacks te bakken die op die avonden geserveerd werden. Dit alles kwam ten goede van SV Deurne en leverde de club geen windeieren op. Men is met de kienavonden gestopt na een meningsverschil tussen het hoofdbestuur van SV Deurne en het bestuur van de supportersvereniging. Op initiatief van de supportersvereniging werd voortaan de wedstrijdbal verloot. Dit bracht ook weer heel wat extra geld in het laadje voor onze club.

Theo is ook nog secretaris geweest van de elftallencommisie (die in die tijd de elftallen samenstelde) en van het bedrijfszomeravondvoetbal. Om daar aan deel te nemen moest men in die tijd nog lid zijn van de KNVB. Wanneer iemand lid hiervan werd moest Theo dit kortsluiten met de KNVB.

Wat de elftalcommissie betreft, Theo was de contactpersoon van de pers. In die tijd bestond de pers o.a. uit het Helmonds Dagblad (de voorloper van het Eindhovens Dagblad) en Het Weekblad voor Deurne. Theo moest o.a. de uitslagen van de wedstrijden aan hen doorgeven. Theo vindt de wedstrijdverslagen van nu veel te beknopt. Hij zou in de pers liever een uitgebreider artikel hebben.

Theo volgt het (inter)nationale voetbal nog op de voet, hij heeft een abonnement bij ZIGGO. Als spel vindt hij dat het hedendaagse voetbal al te zeer draait om het tegenhouden van doelpunten in plaats van ze te scoren. In zijn tijd was dit precies andersom.

Theo verwacht dat er steeds minder toeschouwers naar de wedstrijden komen mede omdat de mensen voortaan kunnen kiezen tussen verschillende sporten. Vroeger werd men ook automatisch lid van de voetbalclub omdat er weinig keus was, aldus Theo.

Hij kijkt ook de talkshows over voetbal. Hij ergert zich aan René van der Gijp en Johan Derksen van Voetbal Insite. “Die zijn te negatief over spelers”, aldus Theo.

Als ik hem vraag wie zijn favoriete speler aller tijden is heeft Theo zijn antwoord direct klaar namelijk Abe Lenstra. “Abe Lenstra blonk uit als voetballer en als mens. Dat bleek toen hij niet voor het grote geld koos maar zijn clubje (Heerenveen) trouw bleef”, aldus Theo.

Theo heeft Abe Lenstra nog zien voetballen in de wedstrijd NEC tegen Heerenveen. NEC won in reguliere speeltijd met 2-1 en het publiek stormde het veld op (in die tijd was er nog geen afrastering). Heerenveen tekende echter protest aan tegen een beslissing van de scheidsrechter (in die tijd kon dat nog). De scheidsrechter had Heerenveen een strafschop onthouden. Het protest werd toegekend. Abe Lenstra ging achter de bal staan en terwijl een voltallig publiek op het veld stond schoot Lenstra de bal feilloos in.

Het was een middag vol prachtige voetbalanekdotes.

Theo van Griensven; een groot voetbalfan en een prachtig verteller.