SV Deurne-trainer Jurgen Elbers tegen De Valk weer even terug in de Kempen

Overig nieuws — Gepubliceerd op 29 november 2017 00:00

Na zes succesvolle jaren als trainer bij Wilhelmina Boys, verkaste Jurgen Elbers afgelopen zomer naar eersteklasser SV Deurne. Komende zondag is de oefenmeester terug in de Kempen als voor zijn ploeg de uitwedstrijd tegen De Valk op het programma staat. Een mooie gelegenheid om de Eindhovenaar nog eens te spreken.

Met een (tweede) kampioenschap als orgelpunt, nam Jurgen Elbers op gepaste afscheid van Wilhelmina Boys, de club die hij zes jaar lang onder zijn hoede had. Als opvolger van Frank Weijers, die twee jaar voor de groep stond bij SV Deurne, heeft de voorraadbeheerder bij Lekkerland Nederland zijn draai inmiddels gevonden in het Oost-Brabantse. “De stap van Wilhelmina Boys naar SV Deurne is goed bevallen. Je leert weer nieuwe mensen kennen en je moet je weg weer vinden in de club. Het is zowel lastig als makkelijk om als trainer te starten in een nieuwe groep. Je moet weer iedereen leren kennen qua naam, maar ook qua karakter en men heeft misschien gewoontes opgebouwd door de jaren heen. Als je dan blanco begint kun je daarover praten en aangeven dat het misschien ook op een andere manier kan. Dat zijn de leuke dingen wanneer je bij een club trainer mag worden. De grootste verschillen zijn -zonder daar over te willen klagen- met name de reistijden met de trainingen, maar vooral met de uitwedstrijden. Wanneer je op niveau eerste klasse gaat trainen moet je daar rekening mee houden. Verder zijn er niet veel verschillen aangezien de organisatie rondom beide clubs prima is ingevuld. SV Deurne is een open en toegankelijke club waar ik, maar ook mijn gezin, prima ben ontvangen. De leden, vrijwilligers en supporters zijn ook zeer betrokken. En waar men van iedereen verwacht dat je normaal doet.”

Vooruitgang

Na de degradatie uit de hoofdklasse in 2015 kon SV Deurne zich een seizoen later pas via de nacompetitie handhaven in de eerste klasse. Vorig jaar eindigden de blauwwitten als negende in 1D en op dit moment staat de club vijfde, met 15 punten uit 9 duels, 4 punten achter koploper Geldrop. “Het spel en de prestaties tot nu toe zijn prima en dat hopen we in de wedstrijden voor de winterstop vast te houden”, zegt Elbers, die zijn team als volgt wil omschrijven: “Het is een groep die er alles aan doet om beter te worden. Een uur voor de training zijn de meeste spelers al aanwezig voor de verzorging of bezig met fietsen, stabiliteitsoefeningen of kracht. De laatste weken zien we ook vooruitgang en plezier in het spel toenemen. Ze zijn bereid om die bekende extra stap voor elkaar te zetten.”

Begrijpen

Voor het derde seizoen op rij treft de Deurnese ploeg in de competitie -naast Geldrop, ZSV en De Valk- vooral tegenstanders uit het Limburgse. Als voormalig trainer van Wilhelmina Boys en ESV is dat nieuw voor de 42-jarige trainer. “Wat ik hoorde is dat Limburgse ploegen vaak fysiek en op de counter spelen, maar in deze regio spelen clubs natuurlijk ook zo. Guillaume van Wilgen zei mij dat hij het jammer vond om uit deze klasse weg te gaan vanwege de sfeer onder de trainers en de positieve opvatting op het veld bij de wedstrijden. Ik begrijp nu wel wat hij daarmee bedoelde.”

“Sterkte!”

Waar het met SV Deurne prima draait, gaat het sportief gezien bij zijn oude club Wilhelmina Boys als promovendus in de tweede klasse wat minder. Wat vindt de trainer daarvan? “Natuurlijk volg ik Wilhelmina Boys nog. Na de wedstrijd met Deurne wil ik de uitslag snel weten. Het presteren is natuurlijk een stuk moeilijker dit jaar. De spelers zijn gewend om de laatste jaren veel te winnen en dat is nu niet zo. Mentaal moeten ze daarin omschakelen; en worden er andere dingen gevraagd. Daarbij komt natuurlijk het vertrek van de basisspelers Kevin Gordon, Stefan van Dam, Ruben Rodrigues en het noodgedwongen afscheid van Jan van Gerwen. Voor Jan natuurlijk heel erg om niet meer te mogen voetballen, sterkte Jan!”

7 dagen per week

Komende zondag is Jurgen Elbers weer in de Kempen te vinden, als De Valk de tegenstander is. Met Chèvremont thuis en RKSV Minor uit staan er nog twee belangrijke duels op de rol voor de winterstop en op 7 december is er ook nog het bekerduel tegen Someren. Wedstrijden om naar uit te kijken dus. Elbers leeft ontspannen toe naar de ontmoeting op ’t Valkennest. “Zoals iedere andere wedstrijd eigenlijk’, zegt hij, “al heeft deze een speciaal tintje. Ik ben er 6 jaar jeugdtrainer geweest en heb er ook nog 2 jaar gevoetbald. Het was toen 7 dagen per week De Valk!”

Wat statistieken betreft wacht SV Deurne een hete middag. In 16 eerdere onderlinge ontmoetingen in de Trompettercup-periode won zijn huidige club slechts drie keer, waarvan één keer in Valkenswaard. Daartegenover staat dat de ploeg in het huidige seizoen al drie van de vier uitwedstrijden wist te winnen. Elbers staat er nuchter in. “Het eerste wil zeggen dat De Valk niet bepaald een favoriete tegenstander is volgens de statistieken, maar hopelijk kunnen we die zondag wat mooier maken voor SV Deurne. Ik denk dat ik de tegenstander goed genoeg ken en voorspel een 1-2 overwinning voor ons.”

Onderlinge uitslagen Trompettercup:

2016-2017 (1D)