Jos van Tartwijk

Verslagen, Overig nieuws — Gepubliceerd op 25 september 2017 09:05

Jos van Tartwijk trouwe vrijwilliger SV-Deurne

Jos van Tartwijk wordt gedreven door principes en rechtvaardigheid. Jos van Tartwijk is geboren in Liessel in 1970 en woont sinds 2001 in Deurne. Hij heeft vanaf zijn zestiende tot en met zijn achtentwintigste in Liessel 1 gevoetbald. Zijn kruisband is drie keer afgescheurd en na de derde keer is Jos als actief voetballer gestopt.

Momenteel is hij leider van de JO13-1. Hierin speelt ook zijn zoon Milan. Zijn jongste zoon Remo, heeft hij enkele seizoenen getraind. Remo voetbalt bij SV Deurne in de onder JO10-1. Jos wil zijn kinderen gedurende de opvoeding meegeven dat als ze een doel willen bereiken dit mogelijk is door plezier te beleven bij wat je doet en er hard voor te werken. Daarnaast vindt hij het belangrijk om eerlijk en oprecht te zijn en dus iedereen recht in de ogen aan kunt kijken. Samen met zijn vrouw Femke doet hij zijn best om ook dit over te brengen op hun kinderen.

Naast de vrijwilligerstaken bij sv Deurne doet Jos aan tennis, mountainbiken en gaan hij samen met het hele gezin twee keer per jaar skiën in Oostenrijk. Oostenrijk is hun favoriete vakantieland, zowel in de zomer als in de winter. Gedurende het interview komt Jos op mij over als een persoon met een open karakter, met een sterke drive en met een natuurlijk overwicht. Jos geeft aan dat deels in de persoon zelf zit en verder door de verschillende opleidingen die hij gevolgd heeft en functies die hij bekleed heeft ontwikkeld is. Op advies van gymleraar Jan Lemmers van de Bernard Alfrink MAVO ging Jos naar het CIOS om de opleiding sportleraar te voltooien. Op het CIOS heeft hij de basis gelegd voor het fluiten in de rol van scheidsrechter bij sv Deurne doordat hij destijds allerlei sporten geleid en ook gefloten heeft.

Later nog heeft Jos nog een studie afgerond op de hogeschool in Den Bosch en heeft hij de theoretische opleiding ‘Black Belt in Lean’ afgerond. Na het CIOS heeft Jos in het gevangeniswezen gewerkt als sportinstructeur. Hij verzorgde in de P.I.Vught training ‘fysieke en mentale weerbaarheid’ aan personeel en sportles aan gedetineerden met uiteenlopende problematiek. Na 8 jaar ervaring opgedaan te hebben in de grote mensen wereld is Jos gaan werken in een Justitiële Jeugdinrichting. Bij deze laatste instelling heeft Jos een paar mooie carrière stappen gemaakt. In zijn laatste functie bij Justitie was Jos ‘Manager Zorg en Opvoeding’. In deze functie was hij leidinggevende van ongeveer 160 medewerkers uit verschillende processen en verantwoordelijk voor het veilige leef-, woon- en werkklimaat van gedetineerden en personeel.

Aan welke opleiding heb je als persoon het meeste gehad in je leven? Een opleiding tot sportinstructeur was voor mij een goede basis. Je wordt uitgedaagd om een visie te ontwikkelen op allerlei gebied en vormt je als mens. Ik heb op deze opleiding veel geleerd op sociaal en pedagogisch vlak. In de opleiding ‘Culturele en Maatschappelijke Vorming’ heb ik geleerd om beter de beschouwen en te denken vanuit verschillende perspectieven. Ik heb daar een methode geleerd om mensen, die in een moeilijke situatie verkeren, plezier en zelfvertrouwen te geven waardoor er weer ruimte ontstaat voor ontwikkeling. Je helpt ze weer te gaan ondernemen.

Hoe geeft Jos mensen zelfvertrouwen? Je begint altijd te kijken naar positief gedrag. Geef een compliment voor gedrag wat goed gaat. Je hebt dan een prettige ingang om gedrag wat je wilt veranderen aan te kaarten. Dit leg je niet op, maar je geeft feedback als mogelijke verbetering. De persoon zelf moet zich er goed bij voelen en zal dan pas gedrag aanpassen.

Jos vindt dat mensen in de maatschappij niet alleen rechten hebben maar ook plichten. Vrijwilligers werk vindt Jos een voorbeeld van een maatschappelijke plicht. Daarom wil hij o.a. iets betekenen voor SV Deurne. Jos is ook vorig seizoen begonnen als jeugdscheidsrechter sv Deurne. Hij hoorde dat ze een tekort aan scheidsrechters hadden. Jos had wel veel gefloten, maar nog geen voetbalwedstrijden op groot veld. Hij vindt het leuk om te doen en ook hierbij wordt Jos vooral gedreven door het gevoel van rechtvaardigheid en beleven van plezier in die rol. Jos van Tartwijk, mensen zoals jij kunnen we altijd gebruiken bij onze club.

Hopelijk blijf je SV Deurne nog jarenlang trouw!