Jos Snijders, oud-speler kampioenselftal Beekmans/Pijpenseel

Column Henk Driessen — Gepubliceerd op 30 mei 2018 00:00

Jos Snijders heeft een verleden bij SV Deurne 1. Pas geleden is hij door oud-speler Marcel Seijkens gevraagd voor de reünie van het SV Deurne 1 dat in de vroege jaren negentig drie keer kampioen werd.

Jos begon bij de F’jes in 1977. Toon Timmers was toen de trainer/coach. “Toon kon heel goed organiseren en zorgde voor de vrolijke noten”, aldus Jos. “Tijdens een voetbalkamp snurkte Toon zo hard dat het hele team er wakker van werd!”

Jos had ook Ronnie van Dijk in zijn prille voetbaljaren als trainer. “Ronnie was goed in positiespelletjes.”

Jos heeft tot zijn zestiende alcohol genuttigd, daarna nagenoeg nooit meer. Hij was namelijk bloedfanatiek als voetballer en wou het maximale uit zijn loopbaan halen.

Jos kwam echter eens terug van een barbecue van trainer Jan Derks (de vader van Jeroen en Frank), was flink beschonken en reed toen pontificaal de sloot in. “Jan Derks was een fantastische coach. Hij maakte verslagen waarbij hij over elke speler wat schreef!”, aldus Jos.

Jos roemt het jeugdelftal waarin hij voetbalde. “We waren goed op elkaar ingespeeld en het elftal kende spelers als Friso Timmers, Henny van de Beek en Antoine Beije. Friso en Antoine waren de gangmakers van het team. We zijn met dit team verscheidene keren kampioen geworden en speelden in de A-lichting in de Landelijke Hoofdklasse KNVB.”

Jos heeft nog gevoetbald in het eerste in het jubileumjaar 1992 (vijftigjarig bestaan van SV Deurne). “Toen voetbalden we tegen Ajax en Anderlecht.”

Tegen Ajax kwam SV Deurne nog op voorsprong maar helaas verloren ze die wedstrijd. De jonge Edgar Davids kneep Jos nog in zijn geslachtsdelen tijdens die wedstrijd.

“We voetbalden ook tegen Anderlecht. Johnny Bosman had tegen mij en Karel Hoonings nagenoeg geen kans. Ik heb nog een foto waar ik met Bosman op sta.”

Jos heeft voor iedere trainer/coach die hij bij SV Deurne had respect en gaf voor hen de volle 100 %. De trainingen van coach Tonnie Beekmans waren geweldig. Hij kneep je tijdens de conditietrainingen helemaal af. Het was zwart voor je ogen en je kwam kotsend de finish over”, aldus Jos.

Jos zegt dat Beekmans goed was in het verbeteren van de spelers. Zo voetbalde oud-speler van Helmond Sport André Klaassen bij SV Deurne. “We gingen partijtje doen en ik werd vier keer onderuit geschopt, toen pas schopte ik Klaassen terug. Dit was een vorm van ontgroenen! Beekmans is de beste coach die ik in mijn leven heb gehad.”

Voor clubicoon Stef van de Straaten heeft Jos ook veel respect. “Stef is een gouwe voor de club als ze hem nodig hebben staat hij altijd klaar!”

De kwaliteiten van Jos als voetballer; mentaal ijzersterk, een keihard schot en supersnel. Jos voetbalde in de beginjaren negentig als linksback maar werd ook wel eens in de spits gezet als pinchhitter als er iets geforceerd moest worden tijdens de laatste minuten van de wedstrijd.

Bij Jos kriebelt het voetbalbloed nog steeds maar heeft tijdens zijn loopbaan diverse blessures opgelopen. Zo is zijn achillespees eens afgescheurd toen hij in Helenaveen 3 voetbalde (Jos heeft namelijk jarenlang in Helenaveen gewoond en daar ook nog gevoetbald. Sinds een halfjaar woont hij weer in Deurne).

Jos doet aan hardlopen en fitnessen maar als hij zijn zoon ziet voetballen kriebelt het weer behoorlijk. Jos is echter bang om blessures op te lopen en gaat voorlopig nog niet spelen.

Jos, ik ben blij om jou beter te leren kennen.