Johan Wagner, een man met een fenomenaal voetbalgeheugen.

Column Henk Driessen — Gepubliceerd op 12 april 2018 00:00

Vele mensen kennen Johan Wagner als de leider van SV Deurne 1 en als controlerende middenvelder bij de Veteranen bij onze club. Johan houdt van het spelletje en de voetbalcultuur. Voetbal Insite is zijn lievelingsprogramma op TV. “Voetbalhumor vind ik nog steeds geweldig en belangrijk in het dagelijkse leven!”, vult Johan aan.

Johan heeft een rijk clubverleden bij SV Deurne achter de rug. Hij wou iets terug doen voor de blauw/witten en trainde daarom vijf jaar lang SV Deurne 3. Ook heeft hij (het begon met een lolletje) de Juventus Veterinnen een tijdlang getraind. Tiny Laukens heeft dit van hem overgenomen.

Johan Wagner is bezig aan zijn zesde seizoen als leider van SV Deurne 1 en is hiervan vier jaar lang assistent-trainer geweest.

Johan deed graag aan hardlopen en heeft ook op hoog niveau zaalvoetbal gespeeld (o.a. tegen John de Bever die nu smartlappen zingt en vroeger de beste zaalvoetballer was van de wereld). Johan zelf is tijdens een internationaal zaalvoetbaltoernooi in Spanje nog eens uitgeroepen tot het meest belovende talent.

Hij heeft in zijn jonge jaren drie seizoenen in het eerste van SV Deurne gevoetbald (als linksback in het tijdvak Tonnie Beekmans) maar is daarna voor Liessel gaan spelen. Na zijn terugkeer voetbalde hij onder Toi Korsten nog drie wedstrijden bij SV Deurne 1 in de Hoofdklasse. “Ik weet nog goed wie de tegenstanders waren namelijk Halsteren een Meerssen uit en De Baronie thuis.” Johan kent zijn tekortkomingen; als speler kwam hij snelheid en kracht tekort om op dit niveau te voetballen. Technisch en tactisch was Johan echter goed.

Hij heeft nog vijf hele mooie jaren als voetballer bij SV Deurne 2 gehad. Eerst onder trainer Wim van Dijnen en daarna onder Frank van Tilburg. Ze speelden toen in een 3-5-2 opstelling. Martien Verberne was de leider van dit elftal. Aan alle drie bewaart hij goede herinneringen. Frank van Tilburg roemt hij om zijn goede oefenstof en verstand van het spelletje. Martien Verberne had een fotografisch geheugen, aldus Johan.

Hij was aanvoerder van dit elftal en won met SV Deurne 2 nog eens een vriendschappelijke wedstrijd tegen NWC 1 met 3-1.

Johan heeft nog in de lagere elftallen gevoetbald en een jaar bij SV Deurne 3.

Maar de mooiste wedstrijd die Johan voetbalde was in de A-jeugd in de Landelijke Hoofdklasse KNVB voor de junioren. PSV kon bij winst die wedstrijd kampioen worden. SV Deurne had nog een punt nodig om niet te degraderen.

In het elftal van PSV speelden o.a. Patrick Lodewijks, Bert Verhagen, Frank Berghuis, Eric Viscaal, Erik Clynk en Peter van Dam. Johan had Peter van Dam tijdens deze wedstrijd als directe tegenstander. Op een volle Herdgang bleef het 0-0. SV Deurne was de morele winnaar en liep met de bloemen van het veld af!

De mooiste voetbalinterland die Johan als toeschouwer meemaakte was tegen West-Duitsland in juni 1988. Ze gingen o.a. met Frank van Tilburg vijf man sterk naar Hamburg. Nederland won in de laatste minuut van de wedstrijd door een doelpunt van Marco van Basten. Later gingen ze nog naar de finale tegen Rusland in München. Die won Nederland met 2-0. Maar zoals Rinus Michels ook al zei, “de eigenlijke finale was die tegen West-Duitsland!”

Johan Wagner; compleet voetbalfanaat.