Jo Verheijen spreekt over zijn voorzitterschap 1987-2002.

Column Henk Driessen — Gepubliceerd op 07 februari 2018 00:00

Jo Verheijen was keeper van SV Deurne 1 vanaf zijn zeventiende tot en met zijn tweeëndertigste. Vijf jaar later (in 1987) werd hij voorzitter van onze club. Toenmalige club-praeses Adrie van Hal had hem hiervoor gevraagd.

Toen Jo begon als voorzitter voetbalde SV Deurne in de tweede klasse KNVB. Tonnie Beekmans was voor het 2e seizoen hoofdtrainer en zou 5 seizoenen vol maken. Tonnie was een trainer die spelers sterker kon maken, zowel tactisch als technisch. Zo bracht Beekmans het zover dat Willy en Peter v/d Beek (2 spitsen) naast elkaar konden voetballen.

Begin jaren 90 kwamen spelers terug van BVO’s, die vanuit het A1-team van medio jaren tachtig in de landelijke hoofdklasse speelde (tegenstanders als PSV A1). Het 1e elftal werd steeds sterker en was onder Tonnie Beekmans klaar om te promoveren.

De dood van (toenmalig hoofdsponsor) Nico Fransen was een dieptepunt in zijn voorzitterschap. “Met Nico ging ik trouw altijd naar de uitwedstrijden”, aldus Jo.

Jo vertelt over het begin van zijn voorzitterschap; “ik ging leren hoe ik speeches moest geven, ik was een voorzitter van no nonsens en had een ijzeren wil om te slagen als voorzitter, in het belang van SV Deurne. In feite sprong ik in het diepe en was een autodidact.”

Jo zag in dat hij een goed team om zich heen moest hebben om te kunnen slagen als voorzitter. Dat kreeg hij ook voor elkaar. “Een bestuur met daadkracht!” Dit bestuur bleef zes jaar intact.

Adriaan Swinkels was secretaris van dit bestuur, Jack Megens penningmeester, Theo Fransen (kort daarna opgevolgd door Harrie Mathey) wedstrijdsecretaris, Piet van Moorsel, Cor van de Weijer, Marius Boerenkamps en Anthony Kuipers de algemene leden.

De taak van Jo bestond in die tijd vooral uit goed delegeren, een luisterend oor zijn, kijken waar ze hem nodig hadden.

Theo Fransen stierf helaas al na 1 week na zijn aantreden, ook een dieptepunt in het voorzitterschap van Jo.

Jo heeft als voorzitter echter ook talloze gelukkige momenten meegemaakt. Zo promoveerde SV Deurne twee keer in die periode. Na vijf jaar Tonnie Beekmans kwam vier jaar Jan Pijpenseel. Onder Pijpenseel promoveerde SV Deurne van de 2e naar de 1e klasse 1990-1991. Jan Pijpenseel was een trainer die ontspannen en zonder stress functioneerde. Zo was een uitspraak van hem als er geschorste en geblesseerde spelers waren: “We hebben 10 elftallen bij SV Deurne, lijkt mij sterk dat er zondag geen 11 op het veld staan”. Een glorieuze periode waarin Jo ook nog Prins Carnaval was van De Peelstrekels in Deurne in het seizoen 1991/1992 en promoveerde het als kampioen naar de Hoofdklasse.

Jo bleef voorzitter tot en met 2002. Er was een stichting (Promotion amateurvoetbal SV Deurne) opgericht naast de vereniging SV Deurne. ± 1990. Deze stichting was niet alleen bedoeld om goede spelers voor SV Deurne 1 binnen te halen maar kwam ten goede aan de hele vereniging. Door de prestaties van het 1e elftal verkreeg je aantrekkingskracht vanuit de regio.

Zo werden er toen dertig sponsoren binnengehaald maar die wilden dan wel een elftal hebben dat op het hoogste (amateur)niveau speelde. “Deze sponsoren zorgden niet alleen voor een vaandelteam dat van een hogere kwaliteit was maar het kwam de kwaliteit van de hele vereniging ten goede (vooral jeugdspelers wilden bij SV Deurne spelen). Als het eerste elftal namelijk presteert, komt dit ten goede aan de hele vereniging”, aldus Jo.

Een dieptepunt vond Jo, dat de club door verschil van inzicht bijna in twee stromingen uit elkaar viel kort na zijn voorzitterschap. Maar dat werd door ad interim voorzitter Peter van Dinther en zijn opvolger Kees Brood heel vakkundig opgelost. “Zand erover”, aldus Jo. “Geen hard feelings, we kunnen weer prima met elkaar door één deur.”

Het kampioenschap in de Hoofdklasse met toenmalig trainer Bas Gösgens in het seizoen 2007/2008 vond Jo als clubman en supporter ronduit fantastisch. “Dan zie je hoeveel aanhang en supporters je hebt”, aldus Jo.

SV Deurne tegen Feyenoord in het stadion van Helmond Sport (en rechtstreeks uitgezonden op RTL) is misschien wel het ultieme hoogtepunt van SV Deurne, aldus Jo. Dat was in hetzelfde seizoen. Hij prijst Kees Brood als goede organisator en dat zag je (met behulp van andere vrijwilligers) ook weer bij deze wedstrijd.

Als ik vraag hoe Jo zich ziet als oud-keeper of als oud-voorzitter wordt het even stil. Dan zegt hij beide, het was gewoon een logisch vervolg van elkaar.

Jo Verheijen, we hopen nog minstens vijfentwintig jaar plezier van hem te hebben.