Burak Oosterveen; “SV Deurne B1 was begin vriendengroep.”

Column Henk Driessen — Gepubliceerd op 21 mei 2018 00:00

Burak Oosterveen, zoon van Roel Oosterveen die in het kampioenselftal voetbalde tijdens het seizoen 1972/1973 en broer van Teun die ook in SV Deurne 1 speelde. Jos Oosterveen voetbalt op dit moment bij SV Deurne 4 en is een andere broer van Burak.

Roel en Teun voetbalden beiden in de spits en even leek de appel niet ver van de boom te vallen. Burak namelijk voetbalde bij de F’jes ook in de spits. Later zakte hij een linie terug. Tot zijn vijftiende voetbalde Burak bij Helenaveen en zat toen al tegen het eerste aan.

Burak besloot te verkassen naar SV Deurne B1. Dat team werd een vriendenclub voor het leven. In dit elftal voetbalden o.a. Thijs Matheij, Joost Bukkems en Robin van de Bogaard. Daan Geven en Erwin van den Broek deden ook regelmatig mee net zoals Sjors Hendriks dat tijdens toernooien deed.

Later voetbalde Burak bij SV Deurne A1 onder leiding van Gerrie van Berlo. Dat eerste jaar met spelers als Harm van der Steen en Thijs van de Pol noemt Burak de beste lichting waar hij ooit in heeft gevoetbald.

Over Frank Teeuwen ook niets dan lof. Frank was het tweede jaar trainer van de A1 van Burak en was ook het afgelopen jaar de praktijkbegeleider bij Buraks opleiding UEFA-C.

Als trainer vindt Burak het een voordeel dat hij een docentenopleiding heeft gevolgd. “Je leert mensen iets over te brengen.”, aldus Burak. Hij heeft nu een vaste baan bij het Bernard Alfrink College als docent Economie en is vorig jaar een poosje ingevallen op het Peelland College.

Burak heeft nog twee jaar in de VS gewoond, hij is daar werkzaam geweest voor het trainersbedrijf Dutch Total Soccer. Dit door toedoen van Arnoud Jonker die in de VS heeft gewoond en later betrokken was bij SV Deurne.

Burak vertelt me dat hij in de VS de tijd van zijn leven heeft gehad. Hij verbleef nabij de stad New Brunswick (daar werd het American Football uitgevonden). Burak ging ook af en toe American Football wedstrijden kijken.

Qua ligging woonde hij ideaal. “Doordeweeks konden we gaan stappen in New Brunswick, een echte studentenstad. Wanneer we vrij waren, waren we binnen 45 minuten bij de Jersey Shore of binnen een uur in hartje New York. Om New York te begrijpen moet je het meegemaakt hebben, dat valt niet te definiëren. Nu nog denk ik vaak: wanneer kan ik weer naar New York!”

Burak zegt dat hij door zijn verblijf in de VS een completer mens geworden is. “Ineens ben je twee jaar van huis, in een ander land, in een andere cultuur waar niemand je kent.”

Als hij tijdens deze periode eens drie maanden terug moest naar Nederland (vanwege de geldigheid van het visum) voetbalde hij bij Helenaveen.

Door toeval begon hij aan een verkorte opleiding tot leraar Economie. Hij kon die verkorte opleiding volgen omdat hij voordat hij naar Amerika ging de HBO-opleiding Management Economie & Recht (tegenwoordig Bedrijfskunde MER) heeft gevolgd. De verkorte opleiding tot leraar duurde maar een jaar en gaf Burak de tijd om na te denken over wat hij nu werkelijk wou gaan doen. Het lesgeven echter beviel hem zo goed dat hij nu een Masteropleiding aan het volgen is op de FLOT (Fontys Leraren Opleiding Tilburg), dit naast zijn baan als docent.

Zeer waarschijnlijk blijft Burak volgend seizoen jeugdtrainer bij SV Deurne. “Ik wou als speler al trainer worden.” Burak voetbalt tegenwoordig bij SV Grashoek en heeft ook nog twee jaar bij SV Deurne 2 gespeeld. Burak staat nu centraal op het middenveld en is de organisator binnen het elftal. Naast zijn voorbeeldige inzet zijn de sterkste kanten van Burak het hebben van een goed spelinzicht en het aansturen van het team.

Burak Oosterveen; sympathiek, intelligent en inlevend. Naast een goede voetballer een groot trainerstalent. Hopelijk kunnen we nog lang van hem genieten.